BIA-meting:Meten van jouw startsituatie & evolutie  bij vermageringsoperatie

Hoe is je lichaam en je gewicht samengesteld?

Meten van jouw startsituatie & evolutie  bij vermageringsoperatie.

Een gezond gewicht is meer dan een magisch cijfer op de weegschaal. Vaak wordt alleen op basis van je BMI (Body Mass Index) bepaald of het aangewezen is om een vermageringsoperatie te overwegen.

  • Gewicht & lengte, om je BMI te berekenen.
  • Buikomtrek/lengte, zegt iets over hoe je overgewicht verdeeld is
  • Lichaamssamenstelling geeft essentiële informatie over de hoeveelheid water en spieren in je lichaam, wat jouw lichaam als basisbehoefte heeft én of je cellen goed gevoed zijn. Het is immers best mogelijk dat je gewicht te hoog is, maar dat je lichaam ondervoed is omdat je niet of onvoldoende gezond eet en drinkt.Je lichaam gaat dan energie en voedingsstoffen halen uit je spierweefsel, waardoor je spiermassa afneemt i.p.v. je vetmassa.

Na een vermageringsoperatie is het zeer belangrijk de veranderingen in je  lichaamssamenstelling op te volgen. Door de snelle gewichtsreductie kan het zijn dat de kwaliteit van je lichaamscellen achteruit gaat. Door je voeding aan te passen kunnen we dit verhinderen.

BI(v)A analyse

Bepalen hoe je lichaam is samengesteld, gebeurt met een wetenschappelijk gevalideerde BI(v)A-analyse (Bio-elektrische Impedantie  (vector) Analyse) met de fasegevoelige BIA 101.

Dit is een medisch gevalideerde meting die eenvoudig uit te voeren is. De meting wordt al liggend uitgevoerd. Zo heeft de kracht van je lichaam  het minste invloed op de meting. Daarnaast is vocht in je lichaam  heel bepalend voor deze meting, als je ligt wordt dit het beste verdeeld.

Op (rechter)hand en (rechter)voet worden 4 electroden aangebracht. Via 2 electroden wordt een niet voelbare stroom door het lichaam gestuurd. De 2 andere electroden meten de wijzigingen in deze elektrische stroom.

Zo wordt de weerstand van je lichaam bepaald.  Weerstand (impedantie) is eigenlijk de mate waarin de elektriciteit door je lichaam stroomt of door je lichaamsweefsels gestopt wordt. Als reactie  zullen de lichaamscellen, deze stroom even opslaan, vooraleer weer verder te laten stromen. Deze reactie geeft een maat aan van de hoeveelheid en de kwaliteit van je lichaamscellen.