Met een goed voedings- en beweegprogramma, is een duurzaam gewichtsverlies van 10 à 15% mogelijk. Meer afvallen is voor de meesten onhaalbaar. Dat is teleurstellend voor mensen met morbide obesitas die, om weer normaal te functioneren, het drievoudige kwijt willen. Een vermageringsoperatie kan deze mensen een oplossing bieden om toch hun doel te bereiken.
Overgewicht en Obesitas zijn de laatste jaren enorm toegenomen in de wereld, in Europa en ook in België. Volgens bepaalde bronnen zou de helft van de Belgen met overgewicht kampen. Bij 14% van de mensen is er zelfs sprake van Obesitas. Bij deze laatste groep gaat het overgewicht vaak gepaard met serieuze gezondheidsproblemen en/of -risico’s.
Bij die mensen is een gespecialiseerde aanpak zeer belangrijk. Om deze mensen te begeleiden kan ik terugvallen op een jarenlange ervaring als obesitascoördinator in het ZNA Stuivenberg. Voor een begeleiding of een verkennend gesprek in het kader van een chirurgische ingreep kan je in mijn praktijk terecht.
Kom jij in aanmerking?
Bariatrische chirurgie – of chirurgie die je helpt vermageren – is in opmars. Mede dankzij televisieprogramma’s, mond-aan-mond reclame en beroemde voorbeelden, melden steeds meer mensen zich aan voor een maagoperatie. Maar niet iedereen komt in aanmerking. Daarvoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Wat is je leeftijd?
Om in aanmerking te komen voor een bariatrische ingreep, moet je volgroeid zijn. Standaard wordt een bariatrische ingreep pas uitgevoerd vanaf 18 jaar. Momenteel wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van bariatrische chirurgie bij adolescenten, maar dit is nog in een experimenteel stadium. Ben je boven de 65 jaar, hou dan rekening met een verhoogd risico op complicaties.
Ben je zwaar genoeg?
Bariatrische chirurgie is ontwikkeld voor mensen met ernstige obesitas of morbide obesitas. Je hebt morbide obesitas als je BMI groter is dan 40.
Met een BMI van 30 tot 35 heb je ‘officieel’ obesitas, maar voor bariatrische chirurgie ben je niet zwaar genoeg. In dit stadium wordt aanbevolen om 10% van het lichaamsgewicht kwijt te raken.
Op gezondheidsvlak maakt dit al een enorm verschil. Je risico op hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, dalen aanzienlijk.
Wist je trouwens dat je met een BMI van rond de 30 even gezond kan zijn als mensen met een BMI van onder de 25? Wel op voorwaarde dat je voldoende beweegt en gezond en evenwichtig eet.
Heb je een BMI van 35 tot 40?
Dan kom je in aanmerking, maar de ingreep wordt enkel terugbetaald door de gezondheidsverzekering als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
- Je hebt diabetes en wordt hiervoor behandeld met geneesmiddelen.
- Je hebt een hoge bloeddruk (hypertensie) die niet onder controle te krijgen is, ondanks behandeling gedurende minstens 1 jaar met een gelijktijdige inname van 3 antihypertensiva (medicatie tegen hoge bloeddruk).
- Je hebt slaapapneu, vastgesteld door middel van ‘polysomnografisch onderzoek’ uitgevoerd in daartoe bevoegd centrum. Slaapapneu is een aandoening waarbij mensen tijdens het slapen kort stoppen met ademen om vervolgens te ‘happen’ naar lucht, en hevig snurken.
- Je hebt al een bariatrische ingreep achter de rug, met onvoldoend resultaat of complicaties. Het gaat in dit geval dus om een heringreep.
Woon je in Nederland, vraag dan inlichtingen bij je zorgverzekeraar.